Τα συστήματα στο στοίχημα

Τα συστήματα στο στοίχημα

Πόσες φορές μας έτυχε να ετοιμάσουμε ένα κουπόνι στοιχήματος με τρεις, τέσσερις επιλογές που θα μας απέδιδαν ένα σεβαστό κέρδος και στο τέλος το ταμείο μας να γράφει 0 γιατί χάσαμε ένα σημείο; Πόσες φόρες είχαμε την κουβέντα με φίλους για αύτη την μια ομάδα που μας «έσπασε» το κουπόνι στις καθυστερήσεις του παιχνιδιού ενώ τα υπόλοιπα μας σημεία είχαν καταλήξει σε επιτυχίες ; Οι απαντήσεις που έρχονται στο μυαλό όλων μας είναι «πολλές», «άπειρες» , «η ζωή μου όλη…» … Ευτυχώς για εμάς  υπάρχει «αντίδοτο» σε αυτές τις περιπτώσεις το οποίο είναι τα συστήματα στοιχήματος. Στο άκουσμα τους πολλοί από εμάς φοβόμαστε ότι έχουμε να κάνουμε με πολύπλοκα συστήματα και μαθηματικά, έτσι τα συστήματα αποφεύγονται ενώ μπορεί να είχαν σώσει πολλές «παρτίδες» στοιχήματος στο 90’.

Τι είναι τα συστήματα στοιχήματος?

 Πάμε όμως να δούμε τι είναι τα συστήματα στοιχήματος. Για να καταλάβουμε τι είναι τα συστήματα, είναι καλό να έχουμε στο μυαλό μας τι είναι τα μονά αποδεκτά και το παρολί. Τα μονά αποδεκτά είναι όταν ο παίκτης επιλέγει 1 σημείο μόνο και ποντάρει σε αυτό. Το παρολί είναι όταν ο παίκτης επιλέγει 2 ή περισσότερα σημεία σε ένα κουπόνι και ποντάρει ένα ποσό σε όλα με την προϋπόθεση να έχει κέρδος όταν πετύχει όλα τα σημεία. Τώρα με τα συστήματα στο στοίχημα οι παίκτες μπορούν να παίξουν συνδυασμούς των σημείων που επέλεξαν πολύ εύκολα και γρήγορα. Ας δούμε ένα απλό παράδειγμα για απλοποιήσουμε  και τον ορισμό «συνδυασμοί».

Παράδειγμα 1

Έστω ότι έχουμε επιλέξει 3 σημεία για να παίξουμε στο κουπόνι μας. Το Α, το Β και το Γ. Σε όλες τις στοιχηματικές εταιρείες θα δούμε την επιλογή «Δυάδες»,  η οποία επιλογή είναι και ένα σύστημα. Όπως το λέει και το όνομα του συστήματος θα ποντάρουμε σε κάθε δυάδα ξεχωριστά και με τον τρόπο αυτό θα αυξήσουμε τις πιθανότητες μας να έχουμε κέρδος ενώ ταυτόχρονα θα είναι σαν να παίξαμε 3 κουπόνια ξεχωριστά. Ας δούμε αυτά τα «κουπόνια» με τα σημεία τους :

 1. Α + Β => Θα πληρωθούμε για αυτά τα σημεία ακόμη και αν το σημείο Γ αποτύχει.
 2. Α + Γ => Θα πληρωθούμε για αυτά τα σημεία ακόμη και αν το σημείο Β αποτύχει.
 3. Β + Γ => Θα πληρωθούμε για αυτά τα σημεία ακόμη και αν το σημείο Α αποτύχει.

Όπως είναι λογικό το ποντάρισμα γίνεται και για κάθε συνδυασμό-κουπόνι. Δηλαδή στο πιο πάνω σύστημα εάν ο παίκτης επιλέξει να ποντάρει 1 ευρώ για  κάθε συνδυασμό θα ποντάρει συνολικά 3 ευρώ. Επίσης οι επιλογές για τα συστήματα στοιχήματος αυξάνονται καθώς αυξάνεται ο αριθμός των σημείων που προσθέτουμε στο κουπόνι μας.

Ένας άλλος τρόπος που είναι ευρέως διαδεδομένα τα συστήματα στοιχήματος είναι τα «ζητούμενα». Δηλαδή δημιουργούμε ένα κουπόνι επιλογών με Χ επιλογές και ζητάμε να έχουμε κέρδος όταν επιτύχουμε τα Υ σημεία. Δεν είναι κάτι διαφορετικό από αυτά που αναφέραμε πιο πάνω απλά είναι μια διαφορετική προσέγγιση. Δηλαδή στο πιο πάνω παράδειγμα είναι σαν να λέγαμε ότι από τις 3 επιλογές «ζητάμε» τουλάχιστον τις 2 για να έχουμε κάποιο κέρδος.  

Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι τα συστήματα δίνουν τη δυνατότητα στους παίκτες να παίξουν μειώνοντας το ρίσκο και ταυτόχρονα θα έχουν την δυνατότητα να μπορούν να σώσουν ένα μέρος του κουπονιού τους. Αυτό το ποσό μπορεί είτε να είναι μειωμένο κέρδος (σε σχέση με την απόλυτη επιτυχία), είτε το ποσό του πονταρίσματος τους ή και λιγότερο από το αρχικό τους ποντάρισμα.

sistimata-stoiximatos

Πότε θα πρέπει να επιλέγετε το σύστημα?

Ωραία όλα αυτά μέχρι στιγμής αλλά είναι πάντα καλό να παίζουμε με ένα σύστημα? Πάμε να εξετάσουμε πότε μας συμφέρει να παίζουμε με σύστημα αναλύοντας κάποια σημεία που πρέπει να έχουμε υπόψη μας πριν αποφασίσουμε.

Αποδόσεις σημείων

Γενικά ένα σύστημα πρέπει να παίζεται με επιλογές σημείων τα οποία έχουν αυξημένη απόδοση και ταυτόχρονα υψηλό ρίσκο. Με απλά λόγια το σύστημα δεν θα είναι αποδοτικό σε αποδόσεις 1.50 με 2.00 ευρώ αλλά σε αποδόσεις 3.00 και πάνω. Ας δούμε τώρα ένα παράδειγμα με σύστημαγια να καταλάβουμε τι εννοούμε.

Έστω ότι έχουμε τις εξής αποδόσεις στα σημεία: Α=1.50, Β=1.60 και Γ=1.70. Τώρα πάμε να δούμε πως θα εξελισσόταν το κουπόνι μας αν παίζαμε σύστημα Trixie ποντάροντας 1 ευρώ για κάθε συνδυασμό (4 ευρώ συνολικά).

 1. Α + Β => 1.50 * 1.60 * 1 = 2.40
 2. Α + Γ => 1.50 * 1.70 * 1 = 2.55
 3. Β + Γ => 1.60 * 1.70 * 1 = 2.72
 4. Α + Β + Γ => 1.60 * 1.70 * 1.80  * 1 = 4,08

Μπορούμε να δούμε ότι με τις επιλογές μας, κέρδος θα έχουμε μόνο όταν πετύχουμε και τα σημεία αφού σε περίπτωση που χάσουμε ένα οποιοδήποτε θα έχουμε επιστροφή γύρω στα 2.50 ευρώ που είναι κατώτερη από το αρχικό μας ποντάρισμα.

Ενώ έστω ότι έχουμε τις εξής αποδόσεις στα σημεία: Α=2.50, Β=2.80 και Γ=3.00. Τώρα πάμε να δούμε πως θα εξελισσόταν το κουπόνι μας αν παίζαμε σύστημα Trixie  ποντάροντας 1 ευρώ για κάθε συνδυασμό (4 ευρώ συνολικά).

 1. Α + Β => 2.50 * 2.80 * 1 = 7.00
 2. Α + Γ => 2.50 * 3.00 * 1 = 7.50
 3. Β + Γ => 2.80 * 3.00 * 1 = 8.40
 4. Α + Β + Γ => 1.60 * 1.70 * 1.80  * 1 = 21.00

Τώρα μπορούμε να δούμε την ουσία του συστήματος αφού οποιαδήποτε 2 σημεία και να πετύχουμε θα έχουμε κέρδος σε σχέση με το αρχικό μας ποντάρισμα που ήταν 4.00. Επίσης μπορούμε να δούμε και την πιο σημαντική πτυχή ενός συστήματος που είναι η περίπτωση επιτυχίας όλων των σημείων μας. Με λίγα λόγια στο πιο πάνω παράδειγμα ο παίχτης θα έβαζε στο ταμείο του το συνολικό ποσό των συνδυασμών δηλαδή  43.90.

Επιλογή του κατάλληλου συστήματος

Υπάρχουν πολλές επιλογές στα συστήματα και αυτές αυξάνονται όσο αυξάνονται και τα σημεία που προσθέτουμε στο κουπόνι μας. Συνεχίζοντας από το πιο πάνω σημείο που είναι οι αποδόσεις των σημείων εδώ είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως για αποδόσεις που είναι πιο κάτω από 2 ευρώ δεν είναι απαγορευτικά τα συστήματα αλλά καλό θα είναι να επιλέγονται συστήματα με τριάδες και πάνω. Για πιο ψηλές αποδόσεις μπορούμε να επιλέξουμε τα μονά αποδεκτά ή τις δυάδες. Με λίγα λόγια το κάθε σύστημα έχει το δικό του ρίσκο και το δικό ποσοστό απόδοσης γι’ αυτό δεν πρέπει να επιλέγεται τυχαία.

Υπολογισμός κέρδους και ποντάρισμα

Τέλος σημαντικό για την απόφασή μας αν θα ακολουθήσουμε ένα σύστημα και ποιο θα είναι αυτό είναι ο υπολογισμός του κέρδους που θα έχουμε σε σύγκριση με τη μείωση του ρίσκου. Δηλαδή εάν θεωρούμε πως οι προτάσεις μας εμπεριέχουν αρκετό ρίσκο μπορούμε να ακολουθήσουμε ένα σύστημα αντί του παρολί και να μετριάσουμε το κέρδος που θα είχαμε με ένα παρολί. Επίσης σημαντικό είναι το ποσό που θέλουμε να ποντάρουμε αφού εάν έχουμε στο μυαλό μας ένα ποντάρισμα για παράδειγμα 10 ευρώ δεν θα είναι το ίδιο να το ποντάρουμε σε ένα κουπόνι παρολί και σε ένα κουπόνι με σύστημα. Στο παρολί θα διαθέσουμε και τα 10 ευρώ στον ένα και μοναδικό μας συνδυασμό και το κέρδος που θα έχουμε σε πιθανότητα επιτυχίας θα είναι 10 φορές την απόδοση του κουπονιού μας. Στη περίπτωση του συστήματος με δυάδες στο παράδειγμα που είχαμε πιο πάνω, δηλαδή με 4 συνδυασμούς, το ποσό των 10 ευρώ θα διαιρεθεί στα 4 συστήματα και θα ποντάρουμε 2,50 ευρώ στο κάθε σύστημα. Ξανά η επιλογή του πως θα «σπάσουμε» το ποντάρισμα μας εξαρτάται από το σύστημα που θα επιλέξουμε.

Στρατηγικές με συστήματα

Αρκετές φορές στο διαδίκτυο θα συναντήσουμε τα συστήματα στοιχήματος μαζί με αρκετές στρατηγικές που μας καθοδηγούν πως να αξιοποιήσουμε τα συστήματα για  καλύτερα αποτελέσματα στο στοίχημα. Καλό είναι να γνωρίζουμε πως τίποτα στο στοίχημα δεν είναι «σίγουρο» και ότι όλες οι στρατηγικές και τα συστήματα εμπεριέχουν ένα βαθμό ρίσκου. Από τη πλευρά μας καλό θα είναι να εξετάσουμε κάποιες από τις στρατηγικές αυτές και να κάνουμε την επιλογή μας σύμφωνα με τη στρατηγική που ταιριάζει καλύτερα στα σημεία που θέλουμε να προσθέσουμε στο κουπόνι μας. Ας δούμε κάποιες αρκετά διαδεδομένες στρατηγικές:

Στρατηγική για αουτσάιντερ (The Underdog Strategy)

Όπως το λέει και το όνομα της στρατηγικής , είναι όταν επιλέγουμε να ποντάρουμε στα αουτσάιντερ που σχεδόν πάντα σημαίνει και ψηλότερη αποδόσεις από το φαβορί. Ένας καλός τρόπος παιχνιδιού με αυτές τις επιλογές είναι να συνδυάζονται στα μεγαλύτερα συστήματα όπως το “Goliath”, “Lucky 63” και άλλα. Το πλεονέκτημα αυτών των συστημάτων είναι πως με υψηλές αποδόσεις μπορεί να έχουμε σημαντικό κέρδος στα 3-4 επιτυχημένα σημεία. Τέλος εάν ο αριθμός των ψηλών αποδόσεων στα σημεία που επιλέξατε είναι μικρός, τότε καλυτέρα να επιλέξετε σύστημα με τριάδες ή τετράδες.

Στρατηγική για ισοπαλίες (Τhe X-Factor Strategy)

Η συγκεκριμένη στρατηγική έχει να κάνει με την επιλογή παιχνιδιών που ο παίκτης βλέπει αξία στην τιμή της ισοπαλίας. Οι ισοπαλίες γενικά έχουν ψηλές αποδόσεις πάντα με ελάχιστη μέση τιμή  τα 3.00 με 3.50. Άρα και εδώ μιλάμε για μια στρατηγική που χρησιμοποιεί σημεία με ψηλές αποδόσεις και έτσι πολύ έξυπνα μπορούν να τοποθετηθούν σε συστήματα μεγάλα όπως το “Goliath”. Αποτέλεσμα αυτής της επιλογής είναι πολύ αυξημένα κέρδη σε περίπτωση επιτυχίας του 70%-90% των σημείων  (και για τρελά κέρδη σε περίπτωση επιτυχίας 100%)  αλλά και για σεβαστό ποσό επιστροφής στην περίπτωση επιτυχίας έστω και 3 σημείων. Τέλος σε περίπτωση λίγων επιλογών τα συστήματα Patent kai Lucky 15 εφαρμόζουν τέλια στην Στρατηγική για ισοπαλίες.

Στρατηγική τμηματοποίησης (Τhe Yankee-Up Strategy)

Στην στρατηγική αυτή ο παίκτης χρησιμοποιεί το σύστημα Yankee(2-3-4) για να ομαδοποιήσει τις επιλογές του σε μικρότερα συστήματα πάρα ένα μεγάλο (π.χ. Super Heinz). Ακολούθως ο παίκτης μοιράζει το πόσο που θα πόνταρε στο μεγαλύτερο σύστημα στα νέα πιο μικρά συστήματα. Ως αποτέλεσμα της στρατηγικής αυτής είναι ο παίκτης να μειώνει τον αριθμό των στοιχημάτων στα οποία ποντάρει αλλά ταυτόχρονα να διατηρεί σχεδόν τις ίδιες πιθανότητες για το ίδιο κέρδος με τα μεγάλα συστήματα.

Στρατηγική νικητή και πλασέ (Each Way Strategy)

Είναι μια κατηγορία που χρησιμοποιείται σε στοιχήματα each way που τα συναντάμε κυρίως σε ιπποδρομίες και άλλους παρόμοιους αγώνες. Είναι μια στρατηγική που φημίζεται κυρίως για το ποσοστό επιτυχίας παρά για τα κέρδη. Ο λόγος είναι γιατί ο παίκτης ποντάρει στο νικητή αλλά και στο πλασέ. Για να καταλάβουμε τον ορισμό του πλασέ μπορούμε να σκεφτούμε ένα παράδειγμα όπου ένας παίκτης ποντάρει σε ένα άλογο για να τερματίσει ή στη 1η θέση ή στη 2η . Με αυτό τον τρόπο παιχνιδιού έχουμε περισσότερη ασφάλεια λόγο του μειωμένου ρίσκου.

*Μπορείτε να βρείτε περισσότερες στρατηγικές στη σελίδα με τη θεωρία στοιχήματος

sistimata-stoiximatos

Συστήματα και ονόματα συστημάτων

Γενικά την επιλογή να παίξουμε με σύστημα την βρίσκουμε όταν επιλογές μας υπερβαίνουν τα 3 σημεία και ο αριθμός των επιλογών αυξάνεται όσο αυξάνονται και οι επιλογές μας. Υπάρχουν συστήματα με ονομασίες όπως δυάδες, τριάδες και ούτω καθεξής αλλά και συστήματα με ονόματα ευρέως διαδομένα που μας επιστρέφουν λεφτά ακόμη και με την επιτυχία ενός σημείου. Πάμε όμως να δούμε τα πιο γνωστά συστήματα στοιχήματος.

Χ-άδες: Όπου το Χ ένας αριθμός. Δημιουργούμε συνδυασμούς των επιλογών μας σε δυάδες ή τριάδες ή Χ-άδες όπως τις ονομάζουμε. Το Χ πάντα ξεκινάει από 2 (δυάδες) και φτάνει μέχρι Χ-1. Δηλαδή σε ένα σύστημα με 5 επιλογές θα έχουμε δυάδες, τριάδες και τετράδες. Ζητούμενο για επιτυχία είναι να έχουμε τουλάχιστον  Χ επιτυχίες .Δηλαδή σε ένα κουπόνι με 5 σημεία και σύστημα τριάδες θα έχουμε επιστροφή όταν έχουμε 3 τουλάχιστον επιτυχίες. Εννοείται ότι όσο αυξάνονται τα σημεία τόσες περισσότερες μικρές Χ-άδες δημιουργούνται άρα μεγαλώνει και ο αριθμός των «κουπονιών» στα οποία πρέπει να στοιχηματίσουμε.  Δηλαδή σε ένα κουπόνι με 5 σημεία έχουμε 10 δυάδες αλλά σε ένα κουπόνι με 8 επιλογές έχουμε 28 δυάδες.

Trixie (2-3): Σύστημα με 3 αγώνες όπου έχουμε 4 στήλες ή στοιχήματα. Δηλαδή 3 δυάδες και 1 τριάδα. Είναι ένα σύστημα που προτιμάτε από παίκτες που προτιμούν να  επιλέγουν τιμές με μέσο όρο τα 2.00 ευρώ και σε περίπτωση επιτυχίας των 2 ομάδων θα έχουν επιστροφή περίπου του πονταρίσματος τους.

Patent (1-2-3): Σύστημα με 3 αγώνες όπου έχουμε 7 στήλες ή στοιχήματα. Δηλαδή 3 μονά αποδεκτά, 3 δυάδες και 1 τριάδα. Σε σύγκριση με το σύστημα Trixie επιλέγετε από παίκτες που προτιμούν ψηλότερες αποδόσεις (πάνω από 3.00) αφού ακόμη και 1 επιτυχία επιστέφει χρήματα στον παίκτη.

Yankee (2-3-4): Σύστημα με 4 αγώνες όπου έχουμε 11 στήλες ή στοιχήματα. Δηλαδή 6 δυάδες, 4 τριάδες και 1 τετράδα. Θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε ως το αντίστοιχο Trixie για 4 σημεία αφού επιλέγετε συνήθως για μείωση ρίσκου με επιλογές μέσου όρου τα 2 ευρώ.

Lucky 15 (1-2-3-4): Σύστημα με 4 αγώνες όπου έχουμε 15 στήλες ή στοιχήματα. Δηλαδή 4 μονά αποδεκτά, 6 δυάδες, 4 τριάδες και 1 τετράδα. Η διαφορά του με το Yankee είναι τα εξτρά 4 μονά αποδεκτά και αυτός είναι και ο λόγος που επιλέγετε σε παιχνίδια με ψηλότερες αποδόσεις.

Canadian (2-3-4-5): Σύστημα με 5 αγώνες όπου έχουμε 26 στήλες ή στοιχήματα. Δηλαδή 10 δυάδες, 10 τριάδες,5 τετράδες και 1 πεντάδα. Μπορεί να το δείτε και με το όνομα Super Yankee και ο λόγος είναι γιατί επιλέγετε με τα ίδια κριτήρια όπως το Yankee όταν έχουμε 5 αγώνες.

Lucky 31 (1-2-3-4-5): Σύστημα με 5 αγώνες όπου έχουμε 31 στήλες ή στοιχήματα. Δηλαδή 5 μονά αποδεκτά,10 δυάδες, 10 τριάδες, 5 τετράδες και 1 πεντάδα. Επιστροφή χρημάτων έστω και με ένα επιτυχές σημείο.

Heinz (2-3-4-5-6): Σύστημα με 6 αγώνες όπου έχουμε 57 στήλες ή στοιχήματα. Δηλαδή 15 δυάδες, 20 τριάδες,15 τετράδες,6 πεντάδες και 1 εξάδα. Επιλέγετε κυρίως όταν υπάρχουν σημεία με όχι τόσο ψηλές αποδόσεις και ο στόχος είναι η μείωση του ρίσκου για να μην χαθεί ακόμη και το αρχικό ποντάρισμα. Με 4 τουλάχιστον επιτυχημένα σημεία υπάρχει κέρδος.

Lucky 63 (1-2-3-4-5-6): Σύστημα με 6 αγώνες όπου έχουμε 63 στήλες ή στοιχήματα. Δηλαδή 6 μονά αποδεκτά,15 δυάδες, 20 τριάδες,15 τετράδες 6 πεντάδες και 1 εξάδα. Σε σχέση με το σύστημα Heinz υπάρχουν 6 μονά αποδεκτά όπου επιστρέφουν χρήματα στον παίκτη ακόμη και με 1 επιτυχία και αυτός είναι ο λόγος που χρησιμοποιείται κυρίως με ψηλές αποδόσεις.

Alphabet (1-2-3-4-6): Σύστημα με 6 αγώνες όπου έχουμε 31 στήλες ή στοιχήματα. Δηλαδή 6 μονά αποδεκτά,12 δυάδες, 6 τριάδες, 1 τετράδα και 1 εξάδα. Ένα σύστημα που όπως το Lucky 63 που ο παίκτης μπορεί να έχει επιστροφή από 1 επιτυχές σημείο. Στα σημαντικά αυτού του συστήματος, είναι το χαμηλότερο κόστος σε σχέση με τα άλλα 2 συστήματα των 6 αγώνων που αν επιλεχθεί με υψηλές αποδόσεις, μπορούμε να έχουμε ένα σεβαστό κέρδος με 2-3 επιτυχίες.

Super Heinz (2-3-4-5-6-7): Σύστημα με 7 αγώνες όπου έχουμε 120 στήλες ή στοιχήματα. Δηλαδή 21 δυάδες, 35 τριάδες,35 τετράδες, 21 πεντάδες και 7 εξάδες και 1 επτάδα. Ένα σύστημα με αυξημένο κόστος (120 στοιχήματα) που για να επιφέρει κέρδος πρέπει να εξασφαλιστούν περισσότερα από τα μισά σημεία. 

Goliath (2-3-4-5-6-7-8): Σύστημα με 8 αγώνες όπου έχουμε 247 στήλες ή στοιχήματα. Δηλαδή 28 δυάδες, 56 τριάδες,70 τετράδες, 56 πεντάδες και 28 εξάδες,8 επτάδες και 1 οκτάδα. Όταν βλέπει κανείς τον αριθμό των στηλών αντιλαμβάνεται και το κόστος αυτού του συστήματος. Εάν συνδυαστεί όλο ή ένα μεγάλο μέρος του με υψηλές αποδόσεις και έχουμε επιτυχία των επιλογών μας στο 50% και πάνω τότε μπορούμε αν μιλάμε για σημαντικό κέρδος. Με ψηλές αποδόσεις και επιτυχία στα 8 σημεία μιλάμε για τρελά κέρδη!!!

Επίλογος

Συμπερασματικά το κάθε σύστημα έχει τη δική του δυναμική και αν συνδυαστεί με τις κατάλληλες αποδόσεις  μπορεί να επιφέρει μεγάλα κέρδη ή να μετριάσει τη χασούρα αν δεν είμαστε στη μέρα μας. Είναι στο χέρι κάθε παίκτη πότε θα εφαρμόσει ένα σύστημα και ποιο. Ευτυχώς για τους παίκτες οι εταιρείες στοιχημάτων στο διαδίκτυο προσφέρουν τις επιλογές αυτές όταν ο παίκτης είναι έτοιμος να ποντάρει δείχνοντας το τελικό ποσό πονταρίσματος αλλά και το ποσό που θα βάλει στο ταμείο ο παίκτης!

* Πολλές απο τις έννοιες που αναφέρονται στο κείμενο μπορείτε να τις βρείτε στο Λεξικό Στοιχήματος

Πρόσφατα άρθρα